دکتر الهام قلی پور / بیماری های زنان / سرطان رحم از تشخیص تا درمان
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

سرطان رحم از تشخیص تا درمان

سرطان رحم از جمله بیماری های زنانه است که در چند ساله اخیر امار قابل توجهی از زنان به این بیماری مبتلا شده اند. دلیل و علت اصلی این نوع سرطان تا کنون ناشناخته باقیمانده است. اما با وجود این تفاسیر یکسری علل زمینه ساز از سوی پزشکان مطرح می شود. این علل زمینه ساز از این قرارند: عوامل ژنتیکی و ارثی، سابقه خانوادگی، بازگشت خون عادت ماهیانه به بخش های لگنی و … است. یکی از مهم ترین نکاتی وجود دارد این است که بیماری در صورتی که به موقع تشخیص داده شود روند درمانی ساده و ثمر بخشی را خواهد داشت. از این رو به تمامی زنان توصیه می شود که در فواصل زمانی مشخص و کوتاهی تحت آزمایشات و بررسی های دقیق قرار گیرند.

01:14
truncate dir-rtl

بیشترین عامل سرطان رحم چیست؟؟

علائم سرطان رحم

سرطان رحم (سرطان اندومتر) در مراحل اولیه هیچ علامتی نداشته باشد، اما با پیشرفت بیماری، علائم زیر بروز خواهد کرد:

  • خونریزی غیرعادی واژن
  • درد در ناحیه لگن که ممکن است به ناحیه کمر یا پاها نیز سرایت کند.
  • ترشحات غیرعادی واژنی که شفاف، خونی یا قهوه‌ای هستند.
  • کاهش وزن غیرقابل توجیه
  • تغییرات در عادات ادراری
  • احساس درد یا ناراحتی در طول رابطه جنسی

    مهم است که زنان با علائم غیرعادی، به ویژه خونریزی غیرطبیعی، به پزشک مراجعه کنند. تشخیص زودهنگام می‌تواند به درمان مؤثرتر و بهبود پیش‌آگهی کمک کند. همچنین خانم هایی که دارای عوامل خطر مانند چاقی، سابقه خانوادگی سرطان، یا عدم تعادل هورمونی هستند، باید بیشتر مراقب علائم باشند.

    دلیل سرطان رحم

    سرطان رحم (سرطان اندومتر) به دلیل تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های بافت رحم ایجاد می‌شود. این تغییرات تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرند. در اینجا به برخی از دلایل و عوامل خطر مرتبط با سرطان رحم اشاره می‌شود:

    ✳️ عدم تعادل هورمونی

    افزایش سطح استروژن بدون وجود پروژسترون کافی (هورمون زنانه دیگر) می‌تواند منجر به رشد غیرطبیعی سلول‌ها در رحم شود. این وضعیت معمولاً در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) یا در افرادی که به طور طبیعی یائسگی را تجربه نکرده‌اند، مشاهده می‌شود.

    ✳️ چاقی و اضافه وزن

    چاقی به تولید اضافی استروژن در بدن منجر می‌شود، که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد. چربی اضافی منبعی برای تولید استروژن است.

    ✳️ سن و یائسگی

    خطر ابتلا به سرطان رحم با افزایش سن بیشتر می‌شود. بیشتر موارد سرطان رحم در زنان بالای ۵۰ سال تشخیص داده می‌شود.

    ✳️ سابقه خانوادگی

    زنانی که در خانواده خود سابقه سرطان رحم یا دیگر سرطان‌های وابسته به هورمون (مانند سرطان تخمدان یا پستان) دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم هستند.

    ✳️ عدم بارداری

    زنانی که هرگز باردار نشده‌اند (بارداری‌های طولانی‌مدت) بیشتر در معرض سرطان رحم قرار می گیرند.

    ✳️ دیابت

    وجود دیابت نوع ۲ ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد.

    ✳️ مصرف داروهای خاص

    برخی از داروها، مانند داروهای هورمونی، خطر سرطان رحم را افزایش می‌دهند، به ویژه اگر فقط استروژن مصرف شود و پروژسترون همزمان استفاده نشود.

    ✳️ عفونت‌های ویروسی

    عفونت با ویروس پاپیلوما انسانی (HPV)، که بیشتر به سرطان گردن رحم مرتبط است، می‌تواند در برخی موارد با سرطان رحم نیز مرتبط باشد.

    بیشتر بخوانید : زگیل تناسلی

    ✳️ سندرم‌های ژنتیکی

    برخی از سندرم‌های ژنتیکی، مانند سندرم لینچ (Lynch Syndrome)، می‌توانند خطر ابتلا به سرطان رحم و سایر انواع سرطان‌ها را افزایش دهند.

    سرطان رحم چگونه تشخیص داده می شود؟

    در طی چند ساله اخیر با توجه به رشد و گسترشی که در حوزه پزشکی و انواع روش های آزمایشی رخ داده است توانایی پزشکان در تشخیص و پیش بینی سرطان رحم بسیار زیاد شده است.

    برای مثال آزمایش پاپ اسمیر از جمله آزمایشاتی است که حتی پیش از انکه سلول های سرطانی تشکیل شود پزشکان می توانند با انجام چنین آزمایشی به تغییراتی که در نواحی دهانه رحم رخ داده است پی ببرند. از این در صورتی که لازم باشد پزشکان می توانند روند درمانی و پیشگیری از بروز بیماری های سرطانی را انجام دهند.

    پاپ اسمیر بدین نحو انجام می شود که بخشی از ترشحاتی که در دهانه رحم وجود دارد با کاتر های مخصوصی جمع آوری می شود و این ترشحات در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرد. در صورتی که مشکلی در روند آزمایش مشاهده شود تمامی اقدامات لازم جهت تشخیص های دقیق تر و درمان انجام می شود.

    ایا با وجود سرطان رحم میتوان باردار شد

    یکی از مهم ترین تجربه هایی که همه زنان در زندگی می توانند داشته باشند بارداری و زایمان است. اما در مسیر بارداری و زایمان و نیز تجربه مادر شدن گاها مشکلات و موانعی پیش می آید که اختلالاتی را در روند عادی این تجربه ایجاد می کند. در چند ساله اخیر یکی از معضلات و بیماری هایی که موجب شده است روند بارداری تا حدودی از مسیر طبیعی و عادی خود خارج شود سرطان رحم در زنان است.

    در واقع بر اساس موارد پزشکی، خانم های بسیاری بودند که علیرغم داشتن بیماری رطان رحم داشتند توانستند باردار شوند.

    یکی از مهم ترین نکاتی که باید مد نظر قرار دهید این است که این خانم ها نسبت به دیگران شرایط خاص تری دارند از این رو باید حتما تحت مراقبت های ویژه ای باشند تا روند بارداری برای زنان بدون هیچ مشکلی پشت سر گذاشته شود.

    تمامی خانم ها پیش از بارداری و نیز در طول بارداری باید تحت مراقبت و معاینات دقیق بهترین متخصص زنان باشند اما زنانی که سرطان رحم دارند باید قدری محتاط تر و دقیق تر عمل کنند تا روند بارداری با مشکلی روبرو نشود.

    سرطان رحم چگونه قابل درمان است؟

    یکی از مهم ترین درمان هایی که برای سرطان رحم انجام می شود لاپاراسکوپی می باشد. این روش درمانی نوعی جراحی است که در طی آن رحم جراحی می شود و در اغلب موارد تخمدان ها تخلیه می شود. بنابراین باید این نکته را در نظر داشته باشید، در صورتی که تخمدان زنان برداشته شود دیگر توان باروری در انان وجود نخواهد داشت.

    دارو درمانی نیز از دیگر روش های درمانی است ولی در صورتی که بیماری پیشرفت چندانی نداشته باشد می تواند موثر باشد. در واقع دارو ها از پیشرفت بیماری جلوگیری می کنند و از همه مهم تر در کاهش علائم تاثیر گذار خواهند بود.

    آیا زنانی که در سن بارداری هستند می توانند لاپاراسکوپی انجام دهند؟

    یکی از مهم ترین نکاتی که در زمینه جراحی لاپاراسکوپی وجود دارد این است که اگر زنی به سرطان رحم مبتلا باشد و نیاز داشته باشد که روش لاپاراسکوپی را انجام دهد در موارد زیادی پزشکان تلاش می کنند که رحم به طور سالم باقی بماند تا توان باروری از زنان گرفته نشود.

    در برخی از زنان سرطان رحم به مرحله ای رسیده است که چاره ای جز برداشتن رحم وجود ندارد از این رو این زنان دیگر نمی توانند مادر شوند.

    البته این اتفاق زمانی رخ می دهد که سرطان یا بدخیم باشد یا اینکه مدت زمان طولانی از ابتلای بیماری گذشته باشد و پیشرفت در این بیماری رخ داده باشد.

    در نهایت…

    در پایان به عنوان سخن پایانی این توصیه را داریم که حتما در طول سال معاینات دقیقی در نواحی واژینال و رحمی داشته باشید. این معاینات این امکان را برای شما فراهم می کنند که اطلاعات درستی در زمینه تغییرات بدنی و سلامت بدنی خودتان داشته باشید و در صورتی که مشکلی وجود داشت پیش از انکه وضعیت وخیم تر شود درمان صورت پذیرد. خوش بختانه متخصصین این حوزه می توانند کمک های شایانی را داشته باشند و زنان بدون نگرانی و دغدغه در مسیر بارداری قدم بردارند.

    برچسب ها:

    دکتر الهام قلی پور

    دکتر الهام قلی پور فارغ التحصيل از دانشگاه شهيد بهشتى در رشته های پزشک عمومی و متخصص زنان، زایمان و نازایی است و در بخش زنان بیمارستان شفا ساری فعالیت می کند.
    مقالات مرتبط
    تفاوت زگیل تناسلی و تبخال تناسلی

    تفاوت زگیل تناسلی و تبخال تناسلی

    تفاوت زگیل تناسلی با تبخال تناسلی همیشه برای افراد سوال است و دقیقا نمی‌دانند که هر یک دارای چه علائمی هستند. این دو بیماری جنسی از نظر علائم و نمایان شدن بر سطح پوست متفاوت هستند و اگر شما این...

    پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی

    پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی

    با توجه به اینکه بسیاری از افرادی که مبتلا به زگیل تناسلی هیچ گونه علائم ظاهری ندارند بنابراین اصول پیشگیری از زگیل تناسلی را باید همیشه و در تمام روابط خود رعایت نمائيد. ما در این نوشتار قصد داریم...

    علت ابتلا به عفونت واژن

    یکی از شایع ترین بیماری ها در میان خانم ها در واقع عفونت واژن است، اگر در ناحیه واژن ترشحات شیری رنگ مشاهده کردید هیچ نگران نباشد چرا که این یک موضوع کاملا طبیعی می باشد ولی حتما دقت داشته باشید اگر...

    پرسش و پاسخ تکمیلی

    سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

    0 دیدگاه
    یک دیدگاه بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Call Now Button