درمان آندومتریوز در ساری
دکتر الهام قلی پور متخحصص زنان و زایمان در ساری: قبل از اینکه راجع به درمان آندومتریوز صحبت شود، بهتر است تعریفی از آندومتریوز داشته باشیم.
آندومتریوز یا رویش نابجای بافت رحم، به عارضه ای گفته می شود که در آن بافتی مثل آندومتر یا پوشش درونی رحم در خارج از محدوده رحم، بوجود می آید و شروع به رشد می کند.
شایع ترین محل پیدایش بافت نابجای رحم در لگن و عمدتا در تخمدان ها است. اما در لوله های رحمی، دیواره پهلوی لگن، رباط های رحم و دیواره جدا کننده مقعد و مهبل و یا بر زخم های پس از زایمان سزارین، لاپاراسکوپی یا لاپاراتومی و همچنین روی روده بزرگ و کوچک، روی آپاندیس و مقعد هم مشاهده شده است.
حتی در مغز، نخاع، پوست و ریه ها هم گاهی آندومتریوز مشاهده شده است.
علائم بیماری آندومتریوز
شایع ترین علائم این بیماری درد ناحیه لگنی است که به چرخه خونریزی ماهیانه مربوط است. اما گاهی ممکن است بدون ارتباط با قاعدگی باشد.
در بسیاری از بانوان درد به اندازه ای شدید و ناتوان کنندست که باعث اختلال کامل برنامه روزانه فرد می شود.
قابل ذکر است که شدت درد ارتباط چندانی با شدت و وسعت ناحیه درگیر ندارد.
سایر علائم شامل درد شکم در جریان خونریزی، درد زیر شکم هنگام تخلیه ادرار یا مدفوع، درد در هنگام تماس جنسی یا بعد از آن و درد در کمر و قسمت پایینی پشت می باشد.
آندومتریوز عوارض دیگری هم دارد که شامل اسهال، یبوست، نفخ شکم یا تهوع می باشد که بخصوص هنگام قاعدگی خونریزی نامنظم یا شدید، خستگی، کم خونی ناشی از خونریزی و ناباروری مشاهده می شود و 30 تا 40 درصد خانم ها را مبتلا می کند.
عوامل ایجاد کننده آندومتریوز
علت اصلی عامل ایجاد کننده آندومتریوز هنوز مشخص نیست. اما بیشتر دانشمندان معتقد هستند که هورمون استروژن، اثر تشدید کننده بر آندومتریوز دارد.
پس بیشتر درمان ها بر پایه تنظیم میزان تولید استروژن در بدن برای جلوگیری از پیشرفت یا کاهش علائم بیماری استوار شده است.
هر چند که تا به حال درمان قطعی برای این بیماری گزارش نشده است.
تشخیص آندومتریوز
تشخیص آندومتریوز کار بسیار دشواری است. اما شرح حال بیمار به همراه معاینه تا حدود زیادی کمک کننده است.
آزمایش ساده برای شناختن آندومتریوز هنوز کشف نشده است.
روش هایی مثل سونوگرافی واژینال شکمی و ام آر آی، نمی توانند بیماری را به صورت قطعی تشخیص دهند ولی می توانند کمک کننده باشند ولی تنها راه تشخیص قطعی بیماری لاپاراسکوپی و نمونه برداری از ضایعات است که این روش پر هزینه بوده و بسیار تخصصی است.
بیشتر بخوانید: آیا بارداری با وجود سرطان رحم امکان پذیر است؟
درمان آندومتریوز
از آنجایی که عوامل ایجاد کننده بیماری ناشناخته است، درمان آن هم هنوز به طور قطعی کشف نشده است.
درمان های دارویی
درمان ها معمولا برای کاهش درد و پیشرفت بیماری خیلی کمک کننده هستند. می توان از مسکن ها استفاده کرد، بخصوص مسکن های غیر استروئیدی و ضد التهابی که برای تسکین درد بکار می روند. مثل پاراستامول ها، ایبوبروفن ها و دیکلوفناک ها
هورمون درمانی
درمان بعدی به صورت هورمون درمانی است. هدف از درمان هورمونی در آندومتریوز سرکوب نشانه های بیماری از طریق تنظیم میزان تولید استروژن در بدن است.
با استفاده از قرص های ضد بارداری و پروژستین ها یا مهار کننده هورمون آزاد کننده گنادوتروپین ها یا دارویی هایی مثل دانازول می توان برای درمان استفاده کرد.
جراحی
درمان بعدی جراحی است. هدف از جراحی برداشتن بافت نابجا است. اکثر پزشکان معتقدند که جراحی لاپاراسکوپی تنها راه قطعی تشخیص آندومتریوز و تا اندازه ای درمان آن می باشد که البته بستگی به مهارت جراح و انجام درست روش جراحی دارد.
درمان های تغذیه ای
راجع به درمان های تغذیه ای بحث های زیادی شده است. بعضی از مواد غذایی می توانند به طور مستقیم روی درمان آندومتریوز اثر داشته باشند.
متخصصان تغذیه توصیه می کنند از مصرف غذاهای چرب، گوشت قرمز، فرآورده های حیوانی پرهیز شود. زیرا غذاهای چرب و گوشت قرمز می توانند میزان تولید استروژن را در بدن افزایش دهند.
همچنین مصرف میوه، سبزیجات تازه، حبوبات و غلات به کاهش علائم بیماری کمک می کند.
در مورد درمان های مکمل با وجود اینکه کارایی این درمان ها هنوز مشخص نشده است، ولی از روش های طب سنتی مثل گیاهان دارویی، همیوپاتی و طب سوزنی نیز در درمان استفاده شده است.
مهم ترین قسمت درمان آندومتریز، درمان ناباروری است که 30 تا 40 درصد بیماران دچار ناباروری می شوند که با مراجعه به پزشک دکتر زنان خوب در ساری برای درمان ناباروری اقدام کنند.
آدرس مطب: سارى، خيابان قارن، قارن كلينيك طبقه اول
صفحه اینستاگرام: https://www.instagram.com/dr_gholipoor/
شماره تماس: 01133329732 – 09012017323
0 دیدگاه